realdogsdontbark

Alla inlägg den 10 september 2016

Av realdogsdontbark - 10 september 2016 19:52

Dagen började kl 07 med frukost på sängen.

Kl 08.30 började vandringen i soldalen. 3.5 km rakt upp väntade men det visste vi inte då för kartan låg kvar hemma och molnen var låga så vi såg inte många meter upp på bergen.

Stigen är en gammal sameled och den börjar i gammal urskog.

Hundarna var taggade och vi var visst ute på jakt sa dom. Renjakt. Moja sa att hon visste hur man gör och de små benen hade bråttom uppför.
Efter urskogen blev det gul björkskog.

Ganska snart passerades en jokk. Inga problem. Moja var smart och tog stockarna i början.

Sen var det uppför uppför uppför.

Tur att jag hade draghundar.

Vi kom in i dimman och ungefär då så kändes det som att vi besteg K2. Flytta en fot i taget. Andas. Osv.

Men så plötsligt planades stigen ut och dimman lättade. Vi var uppe!

Det firade vi med att koka kaffe. Pling pling sa det på bergssluttningen ca 100 meter bort och renflocken som vi jagat hela vägen upp stod och betade. Hundarna såg dom men var lugna för det blåste inte så lukten kom hit.

Men så började Uno sniffa som sjutton och nerifrån berget kom en stor sarv med gigantiska horn. Han gick fram till sin flock och började bråka med en yngre sarv. Den fick ge sig direkt och fick hålla till en bit ifrån resten av flocken. Nu är det parningstider. Vi fikade lugnt vidare innan vi begav oss framåt.

Vi gick mot ljusare väder och kom så småningom fram till ledens slutpunkt. Därifrån såg man Akkajaure och Suorvadammen. Uno hade lite problem med perspektivet och blev uppe i varv när han fick se en hare dra förbi. Det var egentligen en bil som körde på vägen nedanför.

Det blåste ganska mycket där och vi bestämde oss för att inte gå samma led tillbaka utan improvisera ner till vägen. Men först blev det lunch.

Klättringen neråt var brant i början. Det gällde att vara vaken och inte snubbla.

Det gick förvånansvärt bra att ta sig ned till vägen och från topp till vägen tog det 1 timme. Sen gick vi 3.3 km på vägen för att komma till bilen.

Vi åkte mot Ritsem och stannade vid Kungsleden. Husse skulle fiska vid en jokk. Vi såg Akka därifrån men någon fisk blev det inte så vi var inte där så länge.

Dagen avslutades med 3 trötta hundar och kvällsmat i sängen.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards