realdogsdontbark

Alla inlägg den 12 augusti 2015

Av realdogsdontbark - 12 augusti 2015 21:51

 


Ikväll var jag på föreläsning om den arbetande hunden. Det var Distriktveterinärerna i Älvsbyn som anordnade och det började med att Janne från Royal Canin pratade om näringslära och utfodring riktat mot högpresterande hundar. Han har själv vunnit VM och EM i åttaspann samt jagar med sina hundar. Han pratade inte om själva märket på maten utan informerade om vad som är viktigt när man väljer foder.


Exempelvis tog han upp om varför hundar äter spannmål, något som är omdiskutera idag. Han menade på att vargens diet inte enbart består av kött utan att dom först äter maginnehållet. Det ger bra med kolhydrater och energi.


En annan myt som jag hört är den att valpar inte ska växa för fort och därför ska dom äta vuxenmat. Helt idiotiskt så klart. Att det finns foder som är anpassade efter valp, vuxen och senior betyder just att hunden behöver olika fetter, vitaminer osv i olika stadier i livet. I valpfoder finns det ingredienser som valpen själv inte kan skapa men behöver och detta finns inte i vuxenfoder eftersom att de vuxna hundarna kan själva skapa dessa ämnen. Det man däremot bör tänka på är att valpen inte ska bli fet. Är den fet så kan det betyda att den växer för fort. Hellre en tunnare än en fetare valp.


Han sa också att ett dyrt foder innehåller mer med kött än ett billigt, och att vi blir lurade av innehållsförteckningen. Billigt foder kan stå att det innehåller lika mycket eller mer kött än ett dyrt foder men  när köttet torkas så används en metod med hög värme för att snabbare och billigare få fram köttmjöl och då blir kvalitén dålig och näringsämnen försvinner. De dyrare fodren använder en metod med lägre värme för att på så vis ta tillvara på kvalitén. 

Det är också så att kött av sämre kvalité innehåller massor av vatten som avdunstar och kvar blir inte den mängd som står på innehållet.


Det viktigaste är dock vatten. Jag köpte på mig några påsar vätskeersättning som från och med nu alltid kommer ingå i min tävlingsutrustning. Uno tappar lätt fokus och blir trött till finalerna så ska testa om det hjälper.


Efter Janne var det veterinärerna som pratade om jakthundars skador. Inte så intressant för mig.


Jag passade även på att köpa Unos foder, två säckar för 460 kr!!


Under tiden som jag var på föreläsning liftade Wili med Hanna och Bassi på lc träning. Dom sprang ihop och det var ett jämt och fint lopp . Känns skönt inför söndag.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards